ГЕРБ с повече преднина пред БСП в проучването от последните дни, ВМРО усилва подкрепата на патриотичният вот

Предстоят часове до изборите като в последните дни някои социолози не изказаха единно мнение, относно евентуалният победител на Евроизборите на 26 май. Разликата миналата седмица беше минимална, дори в рамките на статистическата грешка в това, кой ще спечели изборите. Според най-последните проучвания обаче управляващата партия ГЕРБ ще спечели с по-голяма разлика пред БСП. На последните парламентарни избори БСП успяха да съсредоточат в себе си голяма част от претесният вот срещу ГЕРБ, но в момента част от избирателите не биха гласували отново за БСП, а търсят алтернатива в други леви партии, а други малки партии ще получат глас от бившки БСПари, отколкото от гласоподавател на ГЕРБ. Движение 21, Коалиия за България и Демократична България се очаква да получат част от тези гласове, не са за подценяване и независимите кандидати и особено Десислава Иванчева, която трудно ще получи глас от ГЕРБ, а по скоро от противници на Борисов. Макар и с малко тези партии ще окажат своята роля върху крайният изход.

ВМРО от своя страна ще концентрира повече патриотичен вот за сметка на Възраждане, Атака и НФСБ. Причина за това е, че избирателите на тези партии искат да имат патриотично представителство и не биха си позволили например това, което направиха десните малки партии на парламентарните избори и да не влязат в парламента. Като цяло водената политика от ВМРО и лицето Каракачанов имат своето одобрение и това ще се отрази на крайният резултат. До преди няколко дни социолози даваха 6 процента за ВМРО, но със сигурност поради тези причини процента към този момент за ВМРО е набъбнал на 7 процента. Партиите, за които се прогнозира около 1.5 процента ще получат по-малко гласове именно поради тази причина и опсяването н избирателите гласат им да не „изгори“. Воля правят силна кампания, но не е сигурно дали ще привлекат достатъчно избиратели или техният глас ще отида в друга партия именно заради опасение на част от избирателите, че Воля няма да прескочат своя праг.

За момента партиите, които ще влязат са 4 и евентуално още 1 в Европарламента. Има вероятност Коалиция за България да направят изненада в ляво.

  1. ГЕРБ -31.5 процента
  2. БСП – 22.8 процента
  3. ДПС 11.6 процента
  4. ВМРО – 7.2 процента
  5. Воля – 5.5 процента

Търдо под чертата:

6. Коалиция за България – 3.8 процента

7. Демократична България – 3.5 процента

Другите партиите ще имат под 1.5 процента.

Публикувано в Ежедневие Новини Спорт. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *