Петричани не признаха решението на Неврокопският митрополит и желаят спешно да се върне уважаваният и ерудиран отец Ангел

Днес на 3 март 2019 година в църквата Успение Богородично – град Петрич гражданите мощно протестираха на решението на Гоце Делчевският Владика да смени отец Ангел с поп Павел, като последният има компрометиращи факти около себе си, за това че е удрял жени, чуваха се обвинения, че новият отец Павел е бил похотив и че продавал ракия в храма Св. Петка. Най-странното беше, че по време на обвиненията той не излезе да се защити и да каже, че всички тези твърдения на хората, които го познават са лъжа. Странно беше, че същият свещенник беше хващан многократно да разговаря по телефона си в този неудобен момент. Това са причините свещенника да не бъде приет в Успение Богородично и в същото време отец Ангел да бъде върнат в църквата. Той е служил десетилетия в тази църква и след преживян пожар успява да я изгради отново.

Отец Ангел е уважаван човек и с делото е помогнал на много хора. Една от причините да бъде отстранен е това, че е на 75 години, но бърза справка показва, че Разложкият архирейски наместник е над 75 години, владиките в Сливен и Плевен над 80 години. Явно при решението си Владика Серафим е имал други причини и самата неяснота и действия на тъмно да се смени бравата доказват това. Петричани скандираха Мафия и Недостовен, а на моменти се чуха и по силни думи.

Отговорност за всичко това трябва да поеме Неврокопският владика, защото успя на трети март да раздели хората. В църквата се стигне почти до бой, а отвън жени плачеха, заради това несправедливо решение. В по-късен момент се стигна до диалог, при който хората омоляваха отец Ангел Кочев да бъде върнат в църквата, въпреки недомлъвките на Архимандрит Епифаний, който на моменти не се държа като служител на Бог, а като политик.

Отец Ангел е изключително уважаван и ако Неврокопският владика не промени решението си протести ще продължат, а посетителите на църквата има вероятност да намалеят ако не се чуе гласа на хората. Но днес хората в град Петрич показаха, че са отговорни хора и няма да оставят нещата на произвола. Очаква се следващият път подобен вид недоволство да се прояви отново. Паралелно с това се събира и подписка, която надминава 6000 души.

Публикувано в История. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *