Този път е различно Ливърпул ще стигне Рая

Ливърпул изпраща една по различна година, в която Фирмино раздаваше пасове и вкарваше голове, без да гледа. Мохамед Салах даде на бразилеца „коледен подарък“, едно от най-хубавите неща, които е виждал описано по думите на Клоп. Първото докосване на Адам Лалана след появата му като резерва беше в стил Кройф, а дори Клайн, който не е известен с техниката си, допринесе пищното тържество.

Клоп настоява, че няма значение с колко точки мърсисайдци водят на конкурентите си и по специално на следващият съперник Сити. И въпреки всичките му признания, че никой в съблекалнята на Ливърпул не се е радвал на загубата на Тотнъм от Улвс, той е наясно, че съдбата на титлата във Висшата лига е в техн ръце. Мениджърът и играчите знаят колко много този клуб копнее да сложи край на своето 29 годишно чакане и да се нарече най-после отново шампион на Англия. Те знаят, че феновете отчаяно искат 19 атата и са наясно, че един сезон, който започна с надежда, се превърне в нещо, което се нарича вяра. Срещу Арсенал Ливърпул не приличаше на отбор, който неочавано се е озовал на върха в класирането. Не изглеждаше като тим, който значе, че Сити може дас е възползва от всяко тяхно подхлъзване. Не наподобяше отбор, който е наясно, че едно равенство през тази ожесточена кампания е равносилно на бедствие. Не приличаше и на екип, чийто надежди на милиони хора тежат на плещите им. Вместо това изглеждаше, сякаш просто се забавляват.

Ливърпул е бил тук и преди в дългите и безплодни години от 1990 година насам. През 1996/97 съставът на Рой Евънс също беше на върха, както и преди 10 години под ръководството на Рафа Бенитес. През 2013/2014 хората на Брендън Роджърс задаваха темпото през цялата кампания, но всички те в крайна сметка се предоха. Никой от тях не спечели титлата. Разбира се, няма гаранции, че тимът на Клоп ще бъде различан. Все още има 18 препиятствия и капани, които Ливърпул трябва да навигира с главоломна скорост. Но чувството е различно, това е неоспоримо. Всички онези тимове съществуха на ръба. Евън имаше прекрасна атака, но слаба защита. По времето на Бенитес зад кулисите клубът се сгромоляса. А при Роджърс отборът накрая се смачка. Всеки път тимът се поддааше на напрежението. Те не бяха оборудвани да се справят с бедствията.

Сега тези дни отново идват. Новите мечти за достигане на Рая се преоткриха, но този път е различно. Клип има най-силната отбрана в стрната – 8 допуснати гола в 20 мача и разнообразние в атака, на което всички негови прешественици биха завидели. Ако Салах има проблеми, Фирмино натиска спусъка. Ако той се провали Мане запълва празнината. Ако нищо от това не работи, Шакири взима нещата в свои ръце. Този Ливърпул не зависи от един играч или едно партноьрство. Има обединеност на терена, зад кулисите, а феновете се радват на позитивно нстроение. Мърсисайдц често се обвинявани от привържениците на другите отбори, че пракелно рано и нетъпеливо правят заключения. Може би в миналите годино е било така, но не и сега.

Както отбеляза Клоп, би било лудост феновете да не се забавляват на сезона, който има клубът. Лесно се забравя след цялото напрежение, но именно това е целта на футбола. Единственият въпрос е колко дълго ще продължи настроението, ще може ли да се запази то до края на сезона. Нещата се изкривяват под напрежение и се стопяват. А Ливърпул ще се изправи през изобилие от подобни препятсвия в идните месеци. За мърсисайдци вече не е въпрос само на талант, а и тест за нервите.

В края на срещата Фирмино, който се превърна в най-резултатният бразилец в историята на Висшата лига, вдигна трите си пръста към Коп, докато на Анфийлд звучеше името му. Следващата песен на феновете беше свързана с Ливърпул, който е окупирал върха на класирането. А тя редовно ще се пее на легендарния стадион в следващите месеци, бъдете сигурни.

Публикувано в Ежедневие Новини Спорт. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *