Язовир „Кърджали“

„Родопско море“- така начичат язовир Кърджали. Разположеният по поречието на Арда водоем е необятен и предлага всякакви възможности за почивка и развлечения край брега. В района на село Главатарци през последните години изникна цял нов курорт с десетки хотели и луксозни вили. Там можете да прекарате романтичен уикенд, като пробвате различни водни спортове – разходка с моторника по язовриа, каране на джет, кану, риболов, или просто да си почивате край басейна с коктейл в ръка.
По-дивата, но и далеч по-красивата част на язовира е на южния бряг, където все още няма курортни селища, а бедни планински села. Някои от тях дори не са и села, а по-скоро махали с по няколко къщи, кацнали върху склоновете на планината, в подножието на които Арда образува красиви меандри. Пътят до тях е дълъг и осеян със завои, но гледките са спиращи дъха.


Най-живописният меандър се намира между селата Стар Читак и Рибарци. Наричат го „Завоя“, защото на това място язовирът прави почти 180-градусова извивка. Това обаче е зрителна измама, тъй като двата „ръкава“ се образуват от различни притоци – левият е Арда, а десният – река Боровица. По-малко известни, но също толкова живописни, са двата меандъра нагоре по течението на Арда. Те са в районите на селата Русалско и Любино. Гледките към тях съюо са зашеметяваши.
За ГЛаватарци – отстои на 7 км от Кърджали, като пътят минава през циганската махала на Кърджали.
За меандрите на Арда – от Кърджали тръгнете в посока Ардино и щом стигнете с.Кобиляне, отбийте вдясно при бензиностанцията. След това следвайте табелите в посока Боровица. Щом стигнете селото, ще видите разклон – надясно е за „Завоя“, който се пада между селата Стар Читак и Рибарци, а наляво – към другите два меандъра на реката при Русалско и Любино.

Не пропускайте въженият мост при Сухово, който свързва селото с отсрещния край на язовира при Дъждовница. Гледката е изумителна. Сухово е последното село по същия път, който отвежда до „Завоя“ на язовир Кърджали.

Някога между селата по крайбрежието на язовир Кърджали се е движела комета, подобна на тези по морето. Тя е била единстният транспорт от тази част на Родопите до Кърджали. Много от местните са ходили с нея на работа в града. Началната спирка е бил мостът при село Сухово. След падането на социализма кометата е изчезнала. Така е бил отрязан пътят на местните села до работата в града. Останали без поминък, те постепенно се обезлюдяват с всяка изминала година. Основното препитание на хората тук е гледането на крави и овце с парите от евросубсдидии.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *