Орешак – малко китно селце, където да се „скриете“ с любимия човек

Орешатк е едно от най-приятните села в Троянския балкан. Свежестта от планината и красотата на природата осигуряват спокойсвие и уют.
Селото е резположение на двата бряга на река Черни Осъм, в полите на Стара планина. В него има много семейни хотелчета и къщи за гости, които са идеални, за уикендови бягства от града. Безспорно най-итереносто място е „Каза Арт“ – малък семеен хотел, който привлича вниманието с нестандартната си форма и шарена фасада. Собственост е на двама бъларски товрци, които прозвеждат бутикови мебели от дърво в кубичен стил. Те съдават „Каза Арт“ – едно от най-романтичните хотели в България с детски кът, спа цендър, финландска сауна с гледка към връх Ботев.

Зад проекта „Каза Арт“ стоят Пламен Петров, художник и мебелен производител, и БИляна Милушева, галерист и инериорен консултант. „Идеята беше да създадат нещо ново, уникално, различно и безкрайно уютно – едно удосволствие за всички сетива“, казват те. Концепцията на хотела е да предлага не просто стаи, а емоции – един хубав уикенд или почивк.
Орешак е дом на Националното изложение по художествени заняти и приложни изкуства. В сградата се помещатва една от най-богатите експозиции на народните худобестени занаяти – огромни пана, изящи дърворезби, ръчно изработени китеници, иогозки и черги, шарени домашни терлици и други.
Не пропускайте троянския манастир, който се намира на 1 километър от Орешак. Това е третият по големина манастир след Рилския и Бачковския. В него се пази чудтворната икона на Св. Богородица Троеручица.

Ако дойдете в края на септември ще попаднете на Празника на сливата и словивата ракия. Това е традиционен фестивал, който събира производители и консуматори от цяла България. Кулминацията е конкурс за най-добра ракия.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм, История. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *