Лесопарк „Липник“

На 10 км от Русе се намира Лесопарк „Липник“ – райско кътче, което изглежда като изцяло от приказките. Наречен е така, заради огромния масив от липови насаждения, който е най-големият в България и се простира на площ от 20 000 дка. Текето, както го наричат русенци, е любимо място за почивка и раходки сред природата. Красивите алеи на парка и потъналите в зеленина брегове на гребния канал осигуряват прохлада през лятото. Тук можете да наемете лодка, да се отдадете на риболов или просто да медитирате на чист въздух.


Горските алеи в парка и край езерото крият много кътове, предлагащи тишина и уединения за влюбените. Романтиката на мястото се допълва от малкото изкуствено езерце, което е царство на водните лилии. Можете да се разходите по повърхността на водното огледало и да се полюувате на лилиите, като минете по живописна пътечка от камъни, минаваще през средата на езерото. То отвежда до другия бряг, където се намира малка дървена къщурка, в която живеят диви патици. Местните я наричат „Къщичката на Баба Яга“.


Лесопаркът е идеална дестинация за уикендови бягства от града. В гората към него има и действащ хотел, който предлага нощувки. Така, че ако желаете, можете да планирате и по-дълъг престой на това вълшебно място.

Една от многото резиденции на Тодор Живков по времето на социализма е била тук. Чест гост в нея е бил румънският диктатор Николае Чаушеску. Резиденцията включва две двуетажни сгради с големи апартаменти, проектирани в един и същи стил. Разликата е била само в цвета на макетите за Живков е бил червен, а за Чаушеску – син.

Тук не пропсукайте в края на октомври и началото на ноември да се смаете от красотата на есенните багри, изпълващи пространството около езерото. Особено романтична е гледката към малък полуостров с високи иглолистни дървета, чиито корено се подават зрелищно над повърхността на водата и правят красиви отражение по водната повърхнот по залез.

В лесопарка има и мини зоологическа градина, която е любима на най-малките. Сред обитателите и са две мечки, стадо козички и други животни.

Лесопаркът се намира край село Николово в близо до Русе.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *