Крушунските водопади – едно невероятно място в България

Тези водопади са най-голямата варовикова водна каскада в България и една от най-романтичните природни забележителности у нас. По пътя си водите на реката образуват система от водни прагове, басейнчета и малки езерца, които напомнят на сцена от филм, сниман в тропиците. Човек може да наблюдава с часове стичащите се водни струи и свежо зелената расителност на околията.


Екзотиката на мястото се допълва от цвета на водата – тя е много по-синя от водите в повечето водопади. Това се дължи изцяло на химичния състав и наличието на травертин – вид варовик с пясъчен цвят, който се превръща в белезникав когато се разтвори във вода.


През уикендите край Крушунските водопади се стичат тълпи от туристи, които може да развалят впечатлението ви от природния феномен. За да се насладите на водните каскади на спокойствие,е препоръчително да избягвате посещение през почивните дни.
Главният водопат се спуска от височина 20 метра, след което водната струя се разделя на няколко ръкава и по пътя си формира още няколко по-малки водопада. Те се намират на 30 км от Ловеч. Хваща се пътя за Левски и малко преди Летница, при село Александрово, се одбива надясно за село Крушуна.


Името на местността Маарата произлиза от турската дума за пещера. Районът около Крушунските водопари е осеня с множество пещери, по-известните от които са четири – Бонинската, Водопата, Урушката маара и Горник. Общо на територията на Деветашкото плато са открити 30 пещери.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *