Мостът на влюбените – едно романтично място подходящо и за неветоятни фотоси

Мостът на влюбените е може би най-романтичното място в София. Всяка година на празника на влюбените тук се стичат десетки млади двойки, които палят свещи ипускат във въздуха запалени летящи фенери, отправяйки своите съкровени желание към небесните сили.
Красивата традиция води началото си от 2014 година. Тогава в небето зад НДК полетяха първите китайски фенери под формата на сърца. Ритуалът бе повторен и следващата година. От дълбока древност се сята, ч когато двама влюбени пуснат заедно фенер, това е тяхното съобщение към боговете, че са готови да слеят съдбите си. Тази традиция придава много красова, романтика и очарование на празника.
А какво по-подходящоо място за това от Моста на влюбените. Пешеходният подлез, свързващ НДК с намиращия се зад него хоте „Хилтън“ е пространство, отдавна „резервирано“ за отдадените на любовната магия души. Тук често можете да видите двойки със сплетени ръцце.
Мостът на влююбените е кръстен така заради многото любовни срещи, които се уреждат на него.

Традицията на летящите фенери идва от Азия. Фенерите се произвеждат от оризова хатия и бамбукови рамки. В средата се поставя малка срвещ или почка от сух спирт. След като се запали кубчето, топлият въздух изпълва фенера и той полита нагоре като балон.
За създател на фенерите се смята военният стратег Джугъ Лан, наричан още Кумин. В края на трети век фенерите с нагорещен въздух са били използвани като сигнални балони за война. В наши дни те са символ на любовта и вярата в чудесата. В различни краища на света те символизират прогноване на злите духове, пожелания за късмет и щастие или просто „отлитане“ на проблемите.

През по-голямата част от годината мостът е галерия на открито. Тук често се организират изложби с фотографии на всякаква тематика.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *