Елена – тук се намира сградата на първото българско класно училище

Елена е малкото градче, дало може би най-разтърсващата любовна история на България. Оттук преди повече от век започва „забранената любов“ между поета Пейо Яворов и по-младата с 13 години от него Мина ТОдорова. Една невъзможна и поради това безсмърна любов.
Срещата, която ще промени завинги съдбите на двамата, се състои на 25 март 1906 година. Точно преди Благовещение Яворов отива на гости на своя приятел и съмишленик Петко Ю. Тодоров. Там се запознава с 15 годината му сестра Мина и сеща „прохладния лъх от ангелско крило“.
Мина е красива, добре образована, от заможно и уважавано семейство – баща й Юрдан Тодоров е народен представител, а майка й Роза е племенница на Иларион Макриополски. Яворов е толкова запленен по нея, че още вечерта написва стихотворението „Благовещение“, посветено на нея:


„Прогладен лъх от ангелско крило,
о ангел, о дете,
зефитен лъх от ангелско крило
сред зной облъхва моето чело;
отпаднал ме лелее нежен сън…
Зора се зазорява вън“


Тази „любов от пръв поглед“ ражда най-прекрасната любовна лирика в българската литература Една любов – колкото чиста, толкова и невъзможна.
Къщата на Мина и Петко Тодорови и днес съществува в центъра на град Елена. Но това не е единствената причина да дойдете в Елена. Градът ще ви очарова с богата си истоия, възрожденския си дух и кулинарни традиции. Не пропускайте да опитате еленски бут – български аналог на италианското прошуто и испанския хамон. Отлична дестинация на един романтичен уикенд.

Тук се намира сградата на първото класно училище. Един от възпитаниците му е бил Пенчо Славейков, който е дал и наименованието, с което е останало в историята – Даскаловница. В непосредсвена близост до нея се намира вкопаната църква „Свети Никола“ с красив резбован иконостас и уникални средновековни икони. Част от общия архитектурен комплекс е и „Камбуровият хан“.

Даскаловницата е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Момчилов през 1843 година. Сградата е двуетажна, от дърво и камък. Долу има 3 големи мази, всяка с отделен вход, слжители като дюкяни. Горниятетаж е за учене. Има две класни стари, учителска стая и стая за пособия, сред които стар глобус.

Елена се намира на 42 километра от Велико Търново

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *