Плевен – парк „Кайлъка“

„Кайлъка“ е един от най-красивите паркове в България и любимо място за отдих и почивка на плевенчани. Разположен е на огромна площ от близо 10 000 декара в нрасивото дефиле на река Тученица.
Освен алеи за разходка и кътове за отдих паркът включва плувни басейни, тенис кортове, маршрури за скално катерене, зоопарк и много други развлечения.
Най-романтичната част е езерото с часовниковата кула, където можете да наемете лодка или водно колело за разходка. Клоните на върбите са надвиснали по брега и се отразяват във водната повърхност , рисувайки прелесни картини.
Част от парка е и живописният язовир „Тотлебанов вал“, където се намира единтвеният у нас Музей на виното. Там можете да се запознаете с историята на винопроивзводството у нас, да участвате в дегустация и да си купите някои от наличнте близо 6000 вида вино.

Музеят се намира в естествена пещера, съставена от четири отделни зали под формата на кръст. В галерииите на музея може да се видят много снимки и предмети, свързани с винопроизводството, стари бъчви, древни съдове за пиене на вино. Намира се на 6 км от Плевен.
Часовниковата кула до езерото в парка „Кайлъка’ е една от емблемите на Плевен. Строена е през 50 те години на 20 век. Наскоро бе извършен основен ремонт, като бе подменен часовниковият механизъм и бе добавено ефектно осветление на върха на кулата.

Изграждането на парка започва през 1946 година по инициатива на генерал Иван Винаров, като благустрояването на местността Кайлъка е продължило цели 25 години.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *