Цигов чарк

Цигов чарк е планински курорт, който се намира на брега на язовир „Батак“, в Западните Родопи. Той е първият от поредицата красиви язовири в Родопите, които се намират по маршрура Батак – Доспат. В единия му край има малко необитемо островче, което разчупва пейзажа и придава много романтика на мясото. По бре има множество вили и семейни хотели, които предлагат нощувки с гледка островчето. Можете мислено да се пренасяте на него сутрин, докато си пиете кафето на терасата. Язовирът се намира в подножието на третия по височина връх в Родопите – Голяма Сютка. Въздухът тук е мноог чист и ухае на борови клонки. През лятото се предлагат много възможности за риболов и водни спортове – разходки с водни колела, лодки, джетове.
Съвсем близо Цигов чарк се намира планинският курорт Велинград. Известен със своите 80 минерални озвора и красива природа, той е определен като „спа столицата на Балканите“.
Ако идвате от София, най-добре е да отбиете от магистрала „Тракия“. В посока Пазарджик, след което да продължите към Пещера и Батак. Язовирът се пада малко след като излезете от града, а курортът Цигов чарк е в неговия южен край.


Цигов чар е подходящ за посещения и през зимата. Курортът разплага с две ски писти, които по-голямата от тях е с дължина 1200 метра и е оборудвана със ски влек, гардеорб и учители.
Точно срещу острова на язовир Батак има малък зоокът, където се отглеждат няколко вида пауни, понита и други красиви животни.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *