Остров Света Анастасия – единственият обитаем остров по българското черноморие

Намира се в акваторията на Бургаския залив, като отстои на .5 км югоизточно от Бургас. Малкото парче земя предлага уединение сред природата, където компания ще ви правят само вятърът вълните и птиците. Мястото е много роматично, красиво и обвито в мистерии и легенди за съкровища и пирати. Смята се, че островът се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се оформили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона. Вкамененият пиратски кораб. Портата на слънцето.

За любителите на романтиката о-в Св.Анастасия предлага възможност за нощуване в къща за гости, съхранила автентичноста на мястото. В ресторанта към нея „100 години назад“ се предлагат традиционни бургаски ястия, а в манастирската лекарна може да опитате чай и освежаващи напитки с билки от острова.

Тук са снимани илмите „На малкия остров“ с режисьор Рангел Вълчанов и „Островът“ на Камен Калев.
Средновековната църква „Възнесение Господне“ не е за изпускане. Тя е оцеляла през всичките векове на Османската власт.

Островът има богата и драматична история. През Среновековието тук е имало манастир, който често е бил нападан от пирати и опожжаряван. През миналия век на два пъти се превръща в затвор. На него са заточвали политически затворници за по няколко месеца, когато е бил препълван Бургаския затовр. По времето на оца островът е бил убежище на местната интелигенция. Поети, музиканти, писатели са го посещавали, за да черпят вдъхновение. Бургаският поет Христо Фотев прекарва голяма част от времето си тук и си спечелва прозвището „Губернатор на острова“.

Света Анастасия е един от седемте български острова в Черно море и третия по големина. Неговата площ е едва 22 дка, които се обхождат за не повече от 10 минути. По-големи от него са островите Свети Иван и Свети Кирик, които се намират до Созопол. Те обаче не са пригодени за по-продължителни бягства от цивилизацията.


До Света Анастасия можете да стигнете най-лесно с туристическия катамаран, който тръгва от морската гара на Бургас. Другият вариант е да се придвижите с обикновена лодка, която може да наемете на пристанището в града. Туристически корабчета до острова има и от някои от съседните курорти – Созопол, Несебър или Слънчев Бряг.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *