Старият Несебър – един от най-древните и магнетични места в България

Усещането за романтика ви обзема още докато минавате по тънкия провлак, свързващ малкия скалист полуостров със сушата. На входа ви посреща старата вятърна мелница – един от символите на града, напомнящ за неговата хилядолетна история.


Възникнал преди 3200 години, Несебър е един от най-древните градове в Европа. Обявен е за архитектурен и археологически резерват под закрилата на ЮНЕСКО заради намиращите се на територията му културни паметници от различни епохи- антични крепости, ранновизантийски терми, старинни църкви и възрожденски къщи.
Градът е основан от траките. Първото му име е било Мелсамбрия, което означавало „град на Мелса“ – от името на легендарния основател на селището и тракийската дума за град – „бриа“. В ранното средновековие градът получава името Месембрия.
По-времето на Римската империя градът е разполагал със здрави крепосни стени и е бил важен търговски и културен център по черноморското крайбрежие. През вековете Мелсамбрия била завладян първо от гръцки колонисти, а след това и от римляните. Градът преживява голям икономически, културен и духовен разцвет през III-II век преди Христа. Доказателство за това са намерените златни монети, сечени в града през този период. Част от тях могат да бъдат разгледани в Археологическия музей в града.
По времето на Второто българско царство градът отново също бележи голям подем. Особено при управлението на цар Иван Александър, когато в града са построени няколко нови църкви. Споре историците през вековете Несебър е имал около 40 храма, като в момента има данни за запазени 26.

Старият град в Несебър е дълъг 850 метра и широк 350 метра. През вековете градът се е смалявал, като 1/3 от територията му е попаднала в морето. Остаки от крепостните му стени и сега могат да се видят под водата на около 0 метра от брега. По-запазена е само Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата.

Един от символите на града са вятърните мелници. Намиращата се по средата на провлака към стария град е наследство от Османско време. Освеен нея съществува и още една запазена мелница в новя Несебър. Когато статута е сменен от паметник на културата е допуснаето да бъде „вградена“ в хотелски комплекс. В резултат на това по-голямата част от мелницата вече се намира зад стените на хотела.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм, История, Наука. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *