Скалите край Тюленово – едно романтично място по българското черноморие

След хладният край на първият летен месец се очертава топло начало на Юли и като цяло топъл и слънчев месец, през който с удоволствие ще прекарате почивката си във всяка точка на българското черноморие. Като за начало ще ви предложим едно изключително място – Скалите край Тюленово, които се намират между Шабла и Камен бряг на около 100 километра северно от Варна.
За романтичните хора Тюленово е място с най-приказните гледки по българсткото черноморие. Тук морските вълни са издълбали в скалистите бряг своеобразен амфитеатър, който често е декор за фотосесии на младоженци.
Влюбени двойки идват на скалите край Тюленово да увековечат връзката си на она на Скалния мост или Самотната канара – две естествени природни образувания, които изумяват с красотата на формата си.
Селото е като магнит и за фотографиите пейзажисти – всяка пролет и есен тук се провеждат семенари и фотоленери.
Името на Тюленово произлиза от стадата тюлени от изчезналия вид „монах“, които са обитавали скалите край селото преди десетилетия. През 30-те години на миналия век румънската кралица Мария получила като подарък двойка тюлени. Първоначално те живеели в заградена територия край Балчик, но после били пуснати на свобода и се заселили край Тюленово, където има много подводни пещери.
Край Тюленово е направен първият сондаж за нефт през 1951 година и тук е започнал първият нефтен добив през 1952 година в България. Полетата около селото са осеяни със сонди, които работят и в момента. Ще ги забележите по пламъците, които се издигат над тях.
Последните свидетелства за присъсствието на тюлен монах по българското черноморие е от 1978 година. Тогава една експедиция на германци в една от пещерите на Тюленово откриват умрял тюлен и се предполага, че това е последният вид по нашите земи.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм, Наука, Фото статии, Фотография. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *