Копривщица – красота и история

„Помниш ли, помниш ли тихия двор, тихия дом в бецветните вишни“ – това стихотворение на Димчо Дебелянов е може би найк-краткото и поетично описание на Копривщица.
Разположено в полите на Средна гора градче е известно най-вече със своето героично минало. Но Копривщица е много повече от град музей и дом на ревокюционери. Той е дал на България поет като Дебелянов.
Най-неженият лирик в българксата позия е роден именнов Копривщица. В неговата поезия темата за любовта е пречупена през носталгията и копнежа по неосъществените мечти. Подобно на Яворов, всички любови на поета са трагични – любимите му жени или умират, или не отвръщат на чувствата му. Неговите блянове, облеччени в стихове, си остават енда от най-романтичните страници в българската литература. Разходката из Копривщица също може да бъде много романтична. Красивите възрожденски къщи, тесните калдъръмени улички, чистият въздух и красивата природа в съчетание с гостоприемството на местните хора ще ви накарат да се връщате тук отново и отново.
Тук са заснети много от источеските филми в родното кино, сред които „Под игото“ и „Записки по българските възстания“

Градът има над 380 архитектурни и исторически паметника. Сред тях са шестте къщи музеи в града – родният дом на поета Дебелянов, на Петко и Любен Каравелови, на Георги Бенковски, на Тодор Каблешков, на търговеца Петко Лютови на абаджията Ненч Ослеков. Внимание заслужава и църквата „Успение Богородично“, построена за 11 дни. Тя възвестява избухването на Априлското въстание през 1876 година. Недалче от нея е Мостът на първата пушка. Именно тук на 20 април 1876 година е изстрелян първият куршум, който дава началото на Априлското възстание.

Родната къща на Димчо Дебелянов е реставрирана през 1957 година и превърната в музей. В двора й е поставен паметникът „Майка“, изобрязяващ дребна възрастна жена, приседнала на стара, кована порта. Този скулптурен шедьовър, дело на професор Иван Лазаров, е станал символ на скърбящата, вечно чакаща майка. Образът е почерпен именно от стихотворението „Да се завърнешв бащината къща“ на Дебелянов, част от което е и безмъртното четиристишие:

„Да се завърнеш в бащината куща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни“

Копривщица се намира на 107 км от София. Трябва да хванете Предбалканския път и да вемете отклонението надясно след Пирдоп и село Антон.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *