Боженци – приказно кътче запазило романтиката от минали епохи

Малкото на брой къщи в традиционния възрожденски стил са разположени на двата бряга на река Божанка, която извира в близост до селото. По тесните калдъръмени улички се издигат високи каменни огради, зад които са скрити дворовете на къщите, обдсипани със зеленина. Прохладният планински въздух, дващ от северните склонове на Стара планина, допълва усещането за идилия. Боженци е единствениото село, запазило изцяло облика си от епохата на Възраждането. То има статут на археологически резерват. Новите постройки наподобяват в архитектурно отношение старите къщи – на два ката (етажа), с големи чардаци, ковани дървени порти, каменни покриви и дърворезби по таваните.
Тук всеки може да намери тишина и спокойствие. Селото приивлича много писатели, художници и друг творци. Също и романтични души, потърсили спасение от шума и стреса от големият град.
Селото е основано от жители на някогашната столица, които напуснали Търново и се заселвали в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана. В него живели заможни българи, които се занимавали основно със занаятчийство и търговя. Те разнасяли стоките си из различни краища на Османската империя и извън нея.
Според месна легенда селото е кръстено на болярката Божана, която избягала от Търново и се заселила тук заедно със семейството си при обсадата на града през 1393 година.
Боженци се намира на 15 км от Габрово.


В близост ще откриете архитектурния резерват „Етър“ и намиращия се в близост Соколски манастир.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм, История, Наука. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *