Златоград – спокойствие и тишина, съчетено с автентичен родопски бит

Възрожденският квартал в малкото миньорско градче е място, където може да се скриете за ден-два след тежката работна седмица и да презаредите батериите в компанията на любим човек. Първият частен етнографски ареален комплекс в България предсставлява музей на открито, който показва града преди 100 години – с върожденски къщи, малки занаятчийски работилнички, гостилници, механи, предлагащи традиционни родопски гозби.
Можете да разгледате историко-етографската експозиция, която включва автентични сватбени носии, колекция от чанове и други интересни предмети. Разходете се по чаршията и надникнете в някои от дюкяните. Единствено тук все още се изработват ръчно гайтани за народни носи. Орнаментите за украсата на дрехите се шият на ръка, само с игла и конец.
Гайтанската работилница разполага и с уникална крачна машина на повече от 130 години, на която все още се бродират дрехи.
В намиращата се до нея тъкачна работилница пък има 100-годишен стан на които майсторка тъче шарени черги. По него няма нито един пирон, а всички сглобки са направени с дървени клинове.

Песента „Излел е Дельо хайдутин“, изпята от Валя Балканска и изпратена в Космоса, възпява реално съществувал хайдутин, родом от Златоград.
Историко-етнографската експозиция се помещава в къща, принадлежала някога на Александър Чанов – заможен производител на аби и тъговец на тютон.

От Пловдив до Златоград се стига за около 3 часа. Най-прекият път е през Чепеларе, но пътят е лош и с много завои. По-добрият вариант е да минете през Кърджали и Джебел.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *