Язовир „Широка поляна“

Алпийски гледки, крисатлно чист въздух, вековна борова гора – язовир „Широка поляна“ – омайва с девствената си природа и стотици романтични заливчета, където може да се скриете от света в компанията на любим човек. Това е един от най-високопланинските язовири в България. Намира се на 1500 метра надморска височина, което осигурява прохлада дори и в най-горещите летни месеци. Разположен е в сърцето на Родопите – далеч от всякакви промишлени производства и замерсители. Най-близкият град е на повече от 30 км – Батак. Това обуслява чистотата на въздуха и почвата. Водите на язовира са пълни с риба – пъстърва, кефал, костур и червеноперка. В горите около „Широка поляна“ и съседния на него язовир „ГОлям Беглик“ пък се крие много дивеч – благородни елени, глухари и глигани.
Можете да отседнете тук на палатка или да наемете една от алпийските къщиячки във филно селище „Романтика Форест“, разположено в местнотна Кавалтепе на брега на язовира. Вилите са двуетажни и осигуряват всички удобства за едно незабравимо преживяване хол с камина, кухня, спалня, баня и тоалетна. Те са обградени от борова, а от верендите им се откриват величествени гледки към водната шир и обраслите с борова гора отрещни брегове.

Вилно селище „Романтика ФОрест“ се намира в местнотта Кавал тепе, до която отвежда черен път, означен с табелки от основното шосе Батак-Доспат. Разстоянието от отбивката до селщето е около 4 км. „Широка поляна“ е подходящ за фотосафари, велотуризъ и практикуване на водни спортове. Можете да наемете водно колело или двуместно кану, с които да си направите разходка из язовира. Районът е осеян с екопътеки, които очакват авантюристи.
Районът около язовирите „Широка поляна“ и „Голям Беглик“ са едно от обиталищата на хлухари. Наричат този изчезващ вид птици „горските трубадури“ – заради нощните серенади, които мъжките глухари изпълняват по време на браяния период. Обладани от желанието да привлекат женската и да я спечелят, мъжките птици пеят до оглушаване.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *