Старият Добрич – оазис в центъра на града

Архитектурно-етнографският комплекс „Старият Добрич“ успява по невероятен начин да те върне в отминали времена и епоха. Мястото изниква сякаш от нищото – за да влезете в него откъм главната пешеходна улица, трябва да минете през тунел под стар панелен блок. Щом се озовете от другата страна обаче, попадате в друг свят, който впечатлява с чистотата, спокойсвието и тишината.
Преди век и половина на това място се е намирала старата Одун чаршия, където са били дюкяните на местните занаятчии и търговци. Тази традиция е частично запазена и до днес, като във възстановената градска чаршия ще откриете множество работилнички.


Грънчари, ковачи, тъкачи, бъчвари, иконописци, абаджии, златари и дърворезбари продължават да практикуват традиционни за този край заняти със същата прецизност и майсторлък, както преди век и половина.
Най-голямата забележителност на комплекса е възстановената стара часовникова кула. Тя е строена през 18 век със средства, събрани от местното население. В оригиналния си вид кулата е била с формата на петоъгълник, който завършвал с покрит чардак и конусовиден покррив, „подобен на минаре“. Впоследствие тя е била разрушавана на два пъти и наново възстановявана. В сегашния си вид тя много прилича на оригинала, като са ползвани стари скици, спомени и снимков материал.

Часовниковата кула в Добрич е висока 21 метра. Часовниковият механизъм е изработен от габровския майстор ковач Илия Ковачев, като за образци са ползвани втари възрожденски часовници в Елена, Дряново и Трявна. Механизмът му тежи 250 килограма. Задвиждват се от две тежести, които представляват речни камъни с различно тегло. Часовникът се навива ръчно. Кулата има и камбана, която тежи 320 килограма.


Комплексът разполага с изложбена зала, където можете да разгледате постоянната експозиция „Археология на Добруджа“. До нея се намира музей, който представлява възстановка на възрожденско училище от 19 век.
Намира се в самия център на Добрич, на метри от главната пешеходна улица.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм, История с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *