Парк „Остров Свобода“ Пазарджик

За жителите на Пазарджик и района най-романтичното място безспорно е месният парк „Остров Свобода“. Разположен е на естесвен остров между два ръкава на река Марица и в това се крие част от романтиката му. Мястото е уединено и скътано, изолирано от шума на града. Още с влизането на острова правят впечатление многото зеленина и спокойствие. По протежението на парка са разположени красиви фонтани, изкуствени езерца и скулптури на любими детски герои от приказките като Червената шапчица, Снежанка, Пепеляшка, Пипи Длгото чорапче, Малкия принц.
„Острова“ е задължителна спирка на всички младоженци в града, тъй като е идеален декор за сватбени фотосесии. Повечето млади двойки в Пазарджик посещават задължително парка в деня на своята годишнина, защото там са се запознали, влюбли или срещнали.
– В парк „Остров Свобода“ се намира най-дългата пейка в България света – 1011 метра, която официално е вписана в Книгата на рекордите „Гинес“. Разположена е е по цялото протежение на парка от едната му страна. Според изчисленията на нея могат да седнат 2200 души. Паркът е разпложен на близо 300 декара в коритото на река Марица. До острова се стига по мост, чиито врати вечерни време се заключват.

Паркът предлага различни забавления за малки и големи. Освен множество кафета и ресторанти той приютява и различни спортни съоръжения – колодрум, игрища, рампа за скейтборд, водни колела. В края му дори има малко изкуствено езерце, в което през уикендите местните се устройват състезания с радиоуправляеми лодки. В рамките на парка се намира и градската зоологическа градина. За най-малките има няколко детски площадки и „Дино кът“, който включва макети на най-известните видове динозаври от праисторическата ера.

Старата поща и часовниковата кула, които са едни от символите на Пазарджик не бива да се изпускат. Сградата построена през 1910 година по проект на архитект Пенчо Койчев. През 1994 година е изгорена напълно, но за една година е възстановена в първоначалния си вид с помощта на населението. Намира се на централният площад „Константин Величков“

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *