Благоевград – парк Бачиново – подходящо място за лятна романтична почивка

Парк „Бачиново“ е райско кътче, което се намира само на няколко километра от Благоевград. В центъра на парка се намира голямо езеро, в което плуват свободно бели и черни лебеди, диви патици и други птици. Те са свикнали отдавна с присъствието на хората и приемат с охора подадената им храна. Ако решите, можете дори да поплавате заедно с тях из езерото. За целта може да наемете водно колело във формата на лебед и да си подарите незабравими емоции в компанията на птиците.
Мястото е като декор от романтичен филм – наоколо е пълно със зелени полянки и високи дървета, които хвърлят сянка. Можете да си направите пикник с гледка към езерото и да изкарате един романтичен слетобед.
Паркът е създаден по течението не река Благоевградска Бистрица, кояето е приток на Струма. Съвсем наблизо до езерото има малък плаж с шезлонги, на които можете да си правите слънчеви бани. Има и няколко заведения, както и детска площадка. За по-големите деца също има атракции – въжен парк с три нива на трудност и бънджи с два батута.

Ако продължите да се изкачвате по течението на река Благоевградска Бистрица, ще попаднете прегръдките на Рила. Гората постепенно от широколистна преминава в борова и смърчова. Крайната точка на маршрута е хижа Македония, което е една от най-високо разположените хижи в България.

По времето на социализма в сърцето на парк „Бачивново“ се намирала една от най-представителните резиденции на комунистическия режим – „Бистрица“, както и станця за обучение на висши партийни кадри.

Двете двойни лебеди – черни и бели, са закупени от чужбна с пари от общината. Черните са доставени от Холандия, а белите от Дания. Грижите за тях са поверени на общинска фирма, която отговаря за поддръжката на езерото.

Парка се намира на 3.5 километра от Благоевград в долната на река Благоевградска бистрица. За да излезете на пътя за парка, трябва да заобиколите центъра на града. Има табели, но най-добре е да помолите местните да ви опътят.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *