Каменната сватба – невероятно форми от преди милиони години, които трябва да се видят

Преди много-монго години момък от Родопите се влюбил в момиче от съседното село. Толкова бил залепен от нейаната красота, че не знаел на кого да каже и легнал болен по нея. Разбрал баща му каква мъка носи синът му, вдигнал се и отишъл в нейното село. Поискал яза снаха и скоро вдигнали сватба за чудо и приказ.
Тръгнали сватбарите вече да се прибират, когато наред път вятър повдигнал воала на булката и всички видели чудната й хубост. Ахнал и свекъртът, но в главата му се зародили грешни помисли.
Старецът завидял на сина си заради красивата булка, която имал. Скверните му мисли предизвикали гнева на майката природа, която вкаменила всички сватбари. Двамата млади и техните гости останалите завинаги там край селото.
Това гласи легендата за Каменната сватба. Интересни форми на природния феномен, намиращ се край кърджалийското село Зимзелен, привличат вниманието на туристи, художници и кинаджии. Най-впечатляващи от цялата композиция са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци.

Реално каменната гора е изградена от вулканични туфи, образували се преди около 40 милиона години. Тогава районът на Кърджали е бил дъно на море, в което изригнал вулкан. Пепелта от вулкана, която се е утаила на дъното, е била с разнороден състав. Различните елементи дават и разнообразното оцветяване на скалите. Едни от тях са розови, други зеленикави, трети – бели. Преди около 25 милиона години морето се е отдръпнало на изток и тогава е започнало оформянето на скалите. Ерозията им под въздейсвието на слънцето, влагата и вятъра е придала на каменните пирамиди причудливи форми.

Любопитно е, че тук са смимани два игрални филма:
– „Каменната гора“ с режисьор Иля Велчев
– „Козелът“ с режисьор Георги Дюлгеров

Зимзелен се намира на 4 километра от Кърджали. Когато пътувате наблизо не пропускайте каменните гъби – друг природен феномен в Източните Родоп, който се намира край село Бели пласт.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *