„Болата“ – едно забележително място в черноморието


Болата е красив черноморски залив, който впечатлява с перфектната си форма. Мястото е забележително и поради уникалното съчетание между море, планина и пясък, което е напълно нетипично за тази част от българското крайбрежие.
Всъщност Болата е единственият плаж с пясъчна ивица от Каварна до Шабла. Дъното на морето тук е плитко и пясъчно, а водата – бистра и пълна с риба. Затова освен на туристи заливът е любимо място и на рибарите в района, които ползват Болата за свой пристан.
В миналото заливът е бил под контрола на военните, а достъпът до него -забранен. Южно от Болата, върху високите и почти непристънни скали, се намира дейстаща база на военноморските сили с фар. Достъпът до нея и до днес е играничен с телена ограда и предупредителни табели. До плажа обаче има път, който е отворен за посетители.
Любопитно: Смята се, че името Болата произлиза от турси – бол (много) и ата (смърт). Според тълкуванията заливът е кръстен така, защото на това място морето е или спокойно и красиво, или бурно и страшно. Опасни подводни течения повличат към дъното смелчаците, опитали да влязат навътре във водата при лошо време. От Каварна тръгнете в посока нос Калиакра и малко преди крепостта отбийте вляво.На следващото разклонение продължете направо – вдясно е за военната база.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *