Едно от малките места по черноморието, където могат да се наблюдават залези


Нос Калиакра е едно от малкото места в България, където можете да наблюдавате красиви морски залези, поради източния излаз на Черно море. По тази причина от българския бряг може да се наблюдават педимно изгреви, не и залези.
Едно от малкото изключения е нос Калиакра. Дългият скалист полуостров, който е издаден дълбоко навътре в морето, осигурява чудесна гледка към залязващото над морето слънце. Можете да поседнете на складите и да се наслаждавате на „слънчевата пътечка“ над вълните.

След като слънцето окончателно се скрие над хоризонта, настъпва „фотографският час“. Дивите степи и крайбрежните скали при Калиакра са изпълнени с перки на ветрогенератори, които изпъкват на фона на яркочервеното небе и засилват усещането за романтика. Често в морето около носа могат да се наблюдават и делфини.

Калиакра е магнетично място, за което съотворени много легенди. Една от тях свързва името на полуострова с падането на България под османска власт. Когато турците нахлуват в крепостта Калиакра, четиридесет български девойки решават да скочат от скалата, за да не бъдат обезчестени от нападателите. За да несе разколебае някоя, те сплитат косите си една с друга и заедно се хвърлят в морето. В тяхна чест днес на вхора на нос Калиакра се издига обелиск, наречен „Портата на 40-те девици“. Той напомня за подвига на момичетата, избрали смъртта през безчествието.

Средновековната крепост при нос Калиакра е една от последните, които падат под Османска власт. При аргеологическите разкопки в ново време са открити останки от тракийски и римски защитни укрепления.

Красивия залив Болата се намира на по малко от 5 км от нос Калиакра, а самият нос е на 12 км от Каварна.

Публикувано в България и света - място за георграфия и туризъм. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *