Божур-при стомашни и нервни болести, кръвотечения, епилепсия, треска, подагра, ревматизъм, хемороиди


Когато според преданието покритият с тежки рани в двубоя си с Херкулес бог на подземното царство Плутон, щял да се възнесе на Олимп, при него дошъл юноша на име Пеон и го излекувал с корените на някакво растение. Учителят му Ескулап завидял на славата на Пеон и решил да го отрови.Но боговете не допуснали това злодейство и за да спасят юношата, го превърнали в божур( латинското име на божура е Пеония).
В началото на лятото в предпланините и по склоновете на ливадите разцъфтяват цветовете на божура, чието великолепие се запомня като ярко червен килим, хвърлен върху изумрудената зеленина на планините.Божурът има дива форма.Той е многогодишно растение с право сочно стебло,достигащо 1 м. Цветовете му са едри с разнообразни тонове от бяло до тъмночервено.Това растение е медоносно.
Използуваемата част са венечните листа и корените. Те не бива да се мачкат,защото в процеса на съхранение потъмняват.Корените се берат през септември след измиване се сушат на слънце. Божурът е лечебно растение, своеобразно и необикновено в много отношения. В нар.медицина на Зап. Сибир са го прилагали при язва на стомаха,при кръвотечения,треска,епилепсия; в Тибет-при стомашни заболявания и нервни болести; в Монголия-при болести на бъбреците и като противоотрова.
Фармакологичните изследвания показват, че препаратите от божура имат успокояващо действие,подобряват храносмилането и действат обезболяващо. Листата от цвета на божура съдържат отровното багрило пеонин,танини и др. Корените съдържат етерично масло,глутамин,пеонин-флуоресцин,аргинин,калциев оксалат,смоли.Въз основа на тези съединения божурът притежава противоконвулсивни свойства,засилва тонуса на гладката мускулатура и улеснява съсирването на кръвта.Добри резултати се наблюдават при прилагането му при подагра.В нар.медицина се прилага при истерия, ревматизъм и др. Отвара от семена на божур се използува като слабително средство.
В големи дози билката е отровна и трябва да се ползува по лекарско предписание.
Начин на употреба:
Една чаена лъжичка от корените се слага в 400мл вода и ври 5мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3пъти дневно. От венечните листа 1 супена лъжица се залива с 300 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час.Изпива се на 3 пъти преди ядене.При хемороиди може да се взема от корена колкото грахово зърно след ядене 3 пъти дневно.

Публикувано в Знаете ли, че .... Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *