Невен – билка и цвете подръка


Невенът се отглежда у нас в градините из цялата страна и то не само защото е красиво огнено цвете, но и билка за лечение на доста болести. Латинското название на растението е Календула официалис, като първата дума означава ,че е свързано с календите, т.е. с най-тачения християнски празник-Коледа, но навярно още от магическите или езическите времена. Втората дума е ясна-тя се превежда като,лекарствено или аптечно.
Българските наименования са много, но тук ще приведа само най-разпространените: жълта градинска ружа, колибарска ружа, крокон, кубанка, огнец.За лечебни цели се използуват цветовете и листата, но без долната част на стеблото. Брането обикновено става в разгара на цъфтежа- през юли или август.Ще добавя, се препоръчва това да става в бездъждовно, по възможност в слънчево време и то след опадване на росата. Сушенето следва да се извършва в проветриви помещения и то при подчертано силно въздушно течение. Така приготвената билка е дълготрайна.
Като хубаво и магическо цвете, невенът се споменава често в народните песни най-вече в любовните. Прието е да се бере още на Гергьовден и китката да се потопи в менче с ненапита вода преди изгрев слънце.
След като се подаде слънцето, момата си наплисква лицето с тази невенска вода, за да е здрава, пъргава и огнена, за да и върви в любовта. Разпространени са и по-сложни магически обреди с вълшебното цвете. Ето един от тях: Момата загребва пръст от следите на своя драговник и я мята в градината с невен и в разпален огън с наричането:“Както невенът вене, тъй да венеш за мене, както огънят гори, тъй да гориш за мене.“ Невестите също правят любовни магии, за да венат съпрузите по тях,залагайки цветчета под възглавницата им.
Народът вярва безпределно в силата на невена- и при болки в очите също се препоръчва плискане с невенска вода.
В Народната медицина невенът се използува широко още от времето на Диоскорид(първи век след Христа) при заболяване на черния дроб и жлъчния мехур,а също така и далака. Билката се използувала при ранявания, порязвания,и за гаргара при заболявания на устната кухина и глътката.
Съвременната медицина е установила експериментално, че препаратите от невен оказват успокояващо въздействие върху централната нервна система и понижават рефлекторната възбудимост. Притежават също така бактерицидно свойство срещу редица бактерии, особено стафилококи и стрептококи. Но най-важни са постиженията на руските медици:Те създават таблетки от невен и никотинова киселина, с които лекуват болни от злокачествени образувания на хранопровода,стомаха и стомашно-чревния тракт. Тук ще вметна, че стара врачка в моя роден край всяка заран изяждаше по няколко цветчета невен на гладно.Когато умря на 95г. правят и аутопсия в плевенската болница и откриват топка като средно голяма диня, която се оказва калциран и възпрян от по-нататъшно развитие рак.И официалната и народната медицина използуват невена за лечение на т.нар. женски болести.Жените знаят, че той е незаменим като безопасно абортативно средство-и чрез пиене на настойки и чрез залагане на свещи с мед в матката.
От растението се приготвят ефикасни лекарства за лечение на трихомонаденколпит и въобще на всякакво бяло течение. Ще добавя, че народът и римува за чудодейното цвете:Около Плевен-много невен.

Публикувано в Знаете ли, че .... Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *