Дивият кестен лекува разширени вени


Разширените вени на долните крайници днес са един много често срещан проблем при условията на общата обездвиженост на населението, наднорменото тегло, непълноценното и често неправилно хранене.
Съществена роля играе и наследствения фактор, както и професионалните особености- например при стоматолози, учители и др. Лечението на разширените вени е трудно и изисква продължително, упорито участие на самия пациент.Разбира се , възможно е и бързо разрешение на въпроса чрез оперативна интервенция, но това не винаги е най-добрия вариант, поради възможност от странични нежелани ефекти.
Природолечението предлага следните билкови комбинации:
Плодове от див кестен -100г (това всъщност са семената на кестена) ситно нарязани и изсушени, стръкове от водно пипериче и клонки от бял имел – 80г , стръкове от бял равнец – 50г и листа от мента – 30г. Приготвя се отвара от 700мл кипяща вода и 2 суп.лъжици от сместа. Ври 5мин., кисне 1 час и се прецежда. Отварата се приема три пъти дневно по 200мл преди храна.
Друга комбинация включва 100г сухи кори от див кестен, по 80г кори от върба и плод от трънки, 50г корени от кисел трън и 30г кори от дъб. Приготовлението е по същия начин.
За външна употреба се препоръчва и спиртен екстракт от плодовете на кестена. Залейте 30г ситно нарязани и изсушени плодове от кестен с 96’спирт. Да престои 2 седмици, след което може да се използува за външно намазване на засегнатите участъци. Ефектът може да се засили, ако към кестена се прибавят и 30гситно натрошен прополис(пчелен клей). За външна употреба се препоръчват и бани с отвара от кори от див кестен, листа от орех и кори от дъб – по 50г.
На 1 л кипяща вода се поставят 3пълни супени лъжици от сместа.Ври 10мин., кисне 1час и се прецежда. След като изстине напълно, отварата се използува за бани и компреси. Със същата отвара могат да се направят ледчета в камерата на хладилника и с тях леко да се поглаждат засегнатите участъци в посока от периферията към центъра.
Много добър ефект в природолечението на разширените вени има редовното движение, особено енергичното ходене пеша, упражнения с поставяне на краката по-високо-например свещ и спане с възглавница под краката. Добре е сутрин след събуждане още в леглото да се поставят ластични чорапи, които да подпомагат разхлабената съединителна тъкан. Необходима е употреба на много сурови плодове и зеленчуци, които ни снабдяват с необходимите витамини и микроелементи. Препоръчва се и поне един ден на седмица – разтоварен ден за нормализиране на теглото. Позволени са само леки поглаждащи движения и в никакъв случай енергичен масаж. Хидротерапията препоръчва обливане с хладка магнитна вода 2 пъти дневно.

Публикувано в Знаете ли, че .... Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *