Пролетен горицвет срещу сърдечни смущения и мигрена


Въпреки че помага при кардиоваскуларни смущения, горицветът трябва да се употребява с повишено внимание, може да доведе до нежелани усложнения.

КАКВИ БОЛЕСТИ ЛЕКУВА
■ сърдечни смущения – пият се по 10-15 капки тинктура половин час преди основните хранения. Регулира ударите на сърцето и повишава артериалното налягане.
■ мигрена – препоръчват се по десет капки тинктура три пъти дневно. Помага най-вече при главоболие, провокирано от понижаване на артериалното налягане.
■ невралгия – няколко цвята горицвет се накисват в топла вода и се поставят върху болезненото място под формата на компреси.
■ ревматизъм – приготвя се отвара от коренищата на горицвета, с която се правят локални бани, докато болките отшумят.
■ подагра – приемът на тинктура в дозата, описана по- горе, помага за изхвърлянето на излишната вода от тъканите.

КАК СЕ УПОТРЕБЯВА
– тинктура – две лъжици изсушен горицвет се накисват за две седмици в две чаши алкохол. Сместа се съхранява на тъмно. От време на време съдът се разклаща, за да може тя да се хомогенизира напълно. Когато времето изтече, се филтрира и се пресипва в по- малки шишета, които се съхраняват в хладилника.
– запарка – две-три чаши гореща вода и шепа цветове от горицвет се варят десетина минути, използват се за локални бани при лечение на ревматизъм.
– отвара от коренища – две-три лъжици коренища от растението се варят в литър вода. Сместа се оставя за 20 минути, след което се маха от котлона и се използва за локални бани.

ВНИМАНИЕ! ГорицВетът е силно отровен. Да се употребява само по лекарско предписание и под наблюдение.

Публикувано в Знаете ли, че .... Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *