Синя метличина


Това растение се отличава със забележителна красота и с лечебни свойства. И все пак, внимание: използват се само сините цветове, а не розовите, които се срещат сравнително рядко!
КАКВИ БОЛЕСТИ ЛЕКУВА
■ бъбчечни проблеми – приготвя се отвара от супена лъжица метличина, листа от бреза и дръжки от череши. Пият се по 3-4 чаши дневно.
■ диария – метличината има силно изразени укрепващи и затягащи свойства.
■ ревматизъм – отварата, приготвена от това растение, е незаменим диуретик. Помага за премахване на водата от тъканите и успокоява ревматичните болки.
■ анорексия – пият се по 3-4 чаши запарка от метличина всеки ден – помага за засилване на апетита.
■ Чаят, приготвен от цветовете на метличината, има лек успокояващ ефект и върху нервната система.
■ Външно метличината може да се употребява за лечение на КОНЮНКТИВИТ и ВЪЗПАЛЕНИЕ на клепачите.

КАК СЕ УПОТРЕБЯВА
– чай от цветовете – супена лъжица изсушени цветове се запарва с чаша гореща вода за десет минути. Прецежда се, пият се по три-четири чаши дневно.
– компреси – те са незаменимо лечебно средство при офталмологични проблеми, възпаления и козметични проблеми. Запарката от цветове е прекрасен хидратант за проблемна кожа. Компресите се налагат върху лицето в продължение на 20-30 мин, като процедурата се повтаря максимум два-три пъти седмично! Имат много добър ефект и при третиране на външни рани.
– отвара – около две супени лъжици цветове от метличина се сваряват в 1 л вода. След десет минути се сваля от котлона и се оставя да изстине. Прецежда се и се консумира в продължение на един ден.

ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ? Компресите със запарка от метличина са много добри за мускулния тонус и зоната около очите. Те заглаждат бръчките и премахват тъмните кръгове под очите.

Публикувано в Знаете ли, че ... с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *