Алкохола причинява 7 вида рак, но при въздържание на алкохол с години риска намалява

Подозират го за още девет

 


Да гаврътваш по чашка всеки ден, вече не е толкова невинно. Ново изследване доказва връзката между пиенето на алкохол и поне 7 вида рак и то най-масовите. Връзката между алкохола и рака не бива да се игнорира. Основните видове рак по тялото са следните: рак на гърдата, фаринксът, ларинксът, хранопровода, черният дроб, дебелото черво и ректумът. Макар и без да сме наясно с биологическите механизми, по които става това, само по епидемиологични данни можем да допуснем, че алкохолът е виновник за рака и в други части на тялото. А именно кожата, простатата и панкреаса.
Макар че алкохолните напитки са обявени за канцерогенни, хората масово не си дават сметка за това. А също и че рискът от рак зависи от дозата, т.е. колкото повече алкохол пиеш, толкова повече рискуваш да хванеш рак. Хората много често не са наясно за връзката между алкохол и рак.
В момента СЗО препоръчва жените да пият по 1 алкохолно питие на ден, а мъжете до 2. Едно питие се равнява на бира 330 мл, чаша вина 100мл или твърд алкохол 50 мл. Ако се пият обаче 3,5 питиета на ден рискът от рак на устата, фаринкса, ларинкса и хранопровода се утроява. Рискът от рак на гърдата се увеличава с 1,5 пъти. Други органи, които алкохолът уврежда и стимулира тумурните образувания в тях, са яйчниците, матката, стомахът, бъбреците и лимфната система.

Как алкохола увеличава риска за рак и какво може да се направи, ако човек прекалява в момента с алкохола.

Алкохолните напитки съдържат етанол, който се разгражда от черния дроб и от бактериите в стомаха и червата и се превръща в ацеталдехид, а той е доказан канцероген. Тази отровна субстанция пречи на клетките да се ремонтират сами и освен това причинява ненормално бърз растеж на клетките в черния дроб. В тези нови клетки обаче генната експресия е дефектна. При химически процес на разграждане на алкохола се отделят части от кислородни молекули, които са силно реактивни. Те увреждат ДНК, белтъците и мазнините в тялото и причинява рак.
Алкохола блокира усвояването на полезни вещества от храната като витамин А, фолатите и каротеноидите, а те са много важни за ДНК.
Пиячите много често имат и друг навик, който е вреден, а именно пушенето. В комбинация риска от рак се увеличава драстично.
Нужни са 10-15 години въздържание и трезвеност, за да бъде сведен риска от рак до нула. Така, че никога не е късно човек да остави бутилката.

Публикувано в Здраве с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *