Децата трябва да носят слънчеви очила не само през лятото


Силното изглагане на слънце макар и з кратко, може да доведе до изгаряне както на клепчачите, така и на роговицата, т.нар. фотокератит. Той протича с болка и силно дразнене. Слабото, но продължително излагане не води до силни симптоми, но се натрупват вредните ефекти на Uva лъчите върху лещата и ретината.
Излагане на директна слънчева светлина на бебетата под месечна възраст не се препоръчва. При бебетата и малките деца е добре да се следи за често мигани, зачервяване и търкане на очите. По-големите могат да получат дразнене в очите, болка, сухота, завишена чувствителност към светлина. Това може да се спести с носене на слънчеви очила.
На пръв поглед родителите не могат да преценят дали очилата са добри, или не, цената не играе решаваща роля. Стъклата могат да бъдат минерални или органични. За деца се препоръчват органични – те са по-здрави и по-леки. Недостатъкът, по-лесно се драскат. Най-важното при избора на слънчеви очила е наличието е наличието на UV филтър. Асоциацията на българските оптици и оптометристи – събразно със заключенията на СЗО, препоръчва UV филтърът да е минимум 99 процента и да е срещу UVA и UBV лъчите. Само по вида на стъклото не може да се определи има или няма такъв филтър, независимо колко затъмнено изглежда. Затъмненото стъкло без UV филтър води до разширяване на зеницата и до още по-голяма експозиция на окото на UV лъчите. В зависимост от затъмняването, стъклата се разделят на класове – от 0 до 4. За деца се препоръчва клас 3, по-висок от този не е за ежедневието, а само за зимни спортове.
Рамката трябва да обхваща добре лицето, така че да не падат очилата, но и не бива да е прекалено стегната или тежка. Родителите е добре да изберат оторизиран оптичен център.

Публикувано в Детско здраве с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *