Как по-интелигентно да даваме отпор ?

Dimitar90 Stock Images

Сазмозащита с думи

Това ни се случва навсякъде: продавачката в магазина с високомерен тон отговаря на най-обикновения ни въпрос, медицинска сестра ни се тросва, защото искаме да влезе по рано при лекаря, на фамилно тържество далечен братовчед за пореден път ни занася подигравателно, а на работното място колега ни провокира с тъпите си забележки. Нападат ни с думи и с необективна критика, неучтива забележка, тъпи подмятания. Опитване се да отговорим, но нападателят ни става още по дързък. Отбраняваме се разбира се. Каквото повикало, такова се обадило. Резултатите са налице навсякъде: размяна на удари у дома, на улицата, по телевизията – грозно, шумно и ненужно. Накрая всички са губещи. Хора с изопнати нерви, с високо кръвно, с болезнени душевни рани и огромно желание за мъст. Още по-тежко при такава ситуация биват засегнати хората, които онемяват след подобни забележки и нищо не могат да кажат. Много по късно, когато всичко е минало, на тях им хрумват блестящи отговори. И ето – седят си те с натрупания се гняв и в главите им кипят думите, с които са могли да отвърнат.

Заветната мечта на всички мълчаливци гласи: „Ех, веднъж и аз да мога да го сложа на мястото му ! Да кажа нещо оригинално, което ще го слиса, и той да млъкне ! “ Психолозите стигат до заключение, че мечтата на фините хора е веднъж да сложат някого на мястото му. Трябва да се отбележи, че някои хора дълбоко се засягат от дребни забележки, незначителни на пръв поглед. Тези душевни разни се таят дълго и дори с години, но не се забравят. Потърпевшите се чудят постоянно как да отговорят, когато търпят критика от шефа неоснователно, как да се предпазя от колежката или как да реагирам от директна обида на клиент по телефона. Да реагирам ли и аз така или има и други варианти ?

Варианти има и дръжте отговорите във вашите ръце. Един от основните принципи е да отбием атаката и да предложим на нападателя делови разговор. Това може да стане само ако не сте обидили или унизили вашия противник. Ако отсреща предложеният делови разговор бъде отхвърлен какво да правим ? На преден план излизат контраотговорите – има различни начини за самозащита като един комплимент например. Съществуват различни начини за защита, която може да продължи по-дълго време – бъди уверен, ако не можеш да убедим някого просто го объркай, бъди непредсказуем. Отговорете на неговата нападка с поговорка, която не пасва на направената Ви забележка и по този начин ще объркате този, който Ви напада. Той ще се чуди, защото ще е подготвен на отговор, който ще е ваша защита на нападката му, но Вие решавате, точно по такъв начин да го изненадате. Вече объркан мозъка му е разсеян, защото човека, който Ви прави забележка ще търси някаква връзка на това, което е казал и това, което Вие му отговаряте.
Ще ви приложа пример:
– нападка: „направете си труд да помислите малко и ще разберете какво искам да ви кажа“
– неподходяща поговорка: „Една лястовица пролет не прави“
С неподходящата поговорка ще накарате събеседника да се замисли също така и той ще разбере, че не ви е до излишни спорове и по този начин ще го накарате да седне на масата на преговорите. Вече объркан противника няма друг избор.

Това е един чудесен начин да избягате от излишни неприятни емоции на работното място, а и не само – в живота, в ежедневието, абсолютно навсякъде.


Публикувано в Наука с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *