Четенето и технологиите

Когато четем, си създаваме мислена картина на прочетеното. Но експертите предупреждават, че на екран четем по различен начин – предпочитаме да прескачаме, да обхождаме съдържанието набързо и да следваме линковете и текста.
Норвежки учени проверяват тази теория, като разделят добвоволци на две групи – едната чете на екран, а другата – от хартиен носител. В последвалия тест за четене с разбиране „електронната“ група се представила по зле от „хартиената“.
Подобен експеримент е проведен и в Швеция, като резултатите били близки до тези на норвежците – групата на компютрите се представила по-слабо от другата. Освен това са отчетени и по-високи нива на стрес спрямо доброволците, които използвали хартиен носител.
Професор Дзъним Луи от Катедрата по информатика към Щатския университет в Сан Хосе, Калифорния, смята, че четящите от екран са по-склонни да използват преки пътища, като например търсене по ключова дума. Изследванията му показват още, че при тях е по-вероятно да прочетат даден документ само веднъж и набързо, без да губят време за по-задълбочен прочит.
Най-общо казано технологиите ни правят по-малко старателни в процеса на четене.

И още:

Как променят технологиите мозъците ни ?

Влиянието на технологиите върху социалните умения.

Публикувано в Ежедневие Новини Спорт, Наука с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *