Влиянието на технологиите върху това да правим няколко неща наведнъж
BgTop100.net – Топ класация на българските сайтове
Ако ви е полезно това. Може да гласувате тук:

BGtop100

Психологът д-р Глен Уилсън нарича днешната вечно свързана с интернет култура „инфомания“. Той проверява коефицентите на интелигентност на хора първо в тиха стая, а после в такава със звънящи телефони, сигнали за съобщение, електронни писма и т.н. Оказало се, че технологичното разсейване намалило коефицентите с 10 точки.
Подобно проучване в САЩ показало, че на студенти, които си пишели съобщенията по време на задача с четене, им било нужно между 22 и 59 процента повече време да се справят със задачите си, дори когато се махне технологичното време за набиране на съобщенията.
Мозъчно сканиране показва, че при едновременно вършене на няколко работи по различните задачи работят различни части от мозъка. Когато учим, без да се разсейваме, работи хипокампът, който отговаря за съхранението на информация и създава богати спомени. Той ни позволява да сравняваме наученото със стари идеи, за да го поставим в даден контекст, и това води до-добро разбиране на материята. От друга страна, многозадачността активира стриатума, който отговаря за уменията. Новопридобитата информация не е толкова гъвкава и не може да се обобщи по същия начин. С други думи, полученото така знание не се запечатава толкова силно в паметта ни.
Специалисти от Юмовърсити Колидж – Лондон, свързват честото вършене на много задачи едновременно с по-ниската плътност на сивото вещество в предната поясна кора, която отговаря за емпатията и взимането на решения. Обаче не е ясно дали по-малката предна поясна кора означава, че сме по-склонни да се заемаме с няколко неща едновременно или самото действия я кара да се смалява.
Някои екпери смятат, че технологиите ни правят по-умели в работата по много задачи. Проучване на Майрософт от 2016 година например установило, че способността ни да правим няколко неща едновременно „рязко се повишила“ от 2000 година насам.
Технологиите ни помагат да се спряваме с много задачи едновременно, но на каква цена ?
Отговорът е отворен и с времето ще има повече яснота върху новите неща от ежедневието ни и влиянието им върху нас самите.
BGtop100
И още – технологиите и тяхното влияние върху настроението ни

Публикувано в Ежедневие Новини Спорт, Наука с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *