Влиянието на технологиите върху паметта ?

Днес телефонните номера, маршрутите и фактите са на едно докосване от нас и затова все по-малко разчитаме на паметта си. Германският специалист по невронауки – Манфред Шпитзер предупреждава, че тази работа в „облекчен режим“ на мозъка може да довете до нещо като „дигитална деменция“.
Изследването на хора, пристрастени към интернет и компютърни игри, разкриват свиване на сивото вещество в мозъка, казва професор Джеймс Барнс от университета на Бердфордшир. Изглежда, че технологичното предозиранеособено натоварва фронталния лоб – частта на мозъка, която управлява функции като планирането и организирането. Обаче, добавя той, нужни са още изследвания на обикновени интернет потребители за съпоставка с пристрастените.
Също така дигиталното натоварване може да направи спомените по-неясни. По време на проучване в САЩ посетители в музей са помолени да снимат някои от експонатите, а други само да гледат. На следващия ден е направена проверка на паметта им. Оказва се, че посетителите по-трудно разпознават предметите, които са фотографирали, и почти не си спомнят детайли от тях.
Но -д-р Сам Гилбърт от Юниверсити Колидж – Лондон, казва, че има и положителни ефекти. „Изследването показва, че запазването на информацията на външен носител като компютър, ни помага да запомним нови неща. Умът вече не е претрупан с ненужна информация.
Най-общо може да стигнем до извода, че са възможни краткосрочни промени, а за дългосрочните ефекти са нужни повече изследвания.

Публикувано в Ежедневие Новини Спорт с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *