Вниманието

Телефоните постоянно звънят – съобщения, уведомления по Фейсбук и агрегатори на новини постоянно ни отвличат вниманието. Много специалисти смятат, че тази постоянна информационна бомбардировка и нуждата да се отзоваваме на мига намаляват способността ни да се съсредоточим.
През 2015 година в проучване Microsoft са изследвани 2000 канадци, а на други 112 души са направени електоенцефалограми (ЕЕГ), с които се следи мозъчната активност. Анализът показал, че средната продължителност на концентрация при хората е спадната от 12 секунди през 2000 година до едва 8 секунди. Предполага се, че златните рибки задържат вниманието си 9 секунди.
И тук не говорим за компания, търсеща сензация. В по-голямата си част изследванията в това направление са анекдотични, но много от тях подкрепят твърдението, че продължителността на концентрацията намалява. През 2012 година в изследване на Pew Research Centre участват 2000 учители от САЩ и Пуерто Рико. Около 87 процента от тях казват, че учениците им остават концентрирани за много кратко време и лесно се разсейват. През същата година британската компания Pearson направила собствено проучване и достигнала до същите заключения. Разпитани са 400 учители по английски език и 2000 родители на деца в предучилищна и училищна възраст. Седем от десет възрастни казват, че децата задържат вниманието си за по-кратко време от преди. Междувременно в САЩ центърът за превенция и контрол на болестите отчита, че в даден етап от живота си 11 процента от децата в училищна са били диагностицирани с Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието. През 1990 година тази стойност е била под 5 процента.

Проучванията хвърлят светлина върху намаляващото време, за което задържаме вниманието си, а за виновници посочват модерните технологии. Нужни са още изследвания, ако искаме да сме сигурни, че става въпрос за тенденция, но експертите вече са убедени в това. „Лично аз съм сигурен, че технологиите водят до намаляването на способностите да се съсредоточаваме и до повишаване на нуждата незабавно да получим информация“ – казва професор Ръсел Полдрак, специалист по невронауки към Станфордския университет.

След всичко това може да направим извод, че в ерата на информацията е намаляло времето, в което сме съсредоточени.

И още – променят ли технологиите мозъците ни ?

Публикувано в Ежедневие Новини Спорт, Здраве с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *