Променят ли технологиите мозъците ни ?

Кое е по добре ? Да ударите джакпота сега или да постигнете своята цел с годините ?


Все повече разчитаме на социалните мрежи, за да общуваме с приятелите си, на GPS за да се ориентираме и на интернет за информация. Дали това обаче е мъдро ?

 

Google  ни кара да затъпяваме, Iphone ни прави капризни, а социалните мрежи ни правят антисоциални. Ако трябва да вярваме на заглавията в пресата, мозъците ни са обект на атака. Модерните технологии ни тласкат към когнитивна катастрофа и, ако не сме внимателни, последствията няма да са никак приятни.

Разбира се , действителността съвсем не е толкова ясна. Но историите продължават, защото чувството, че нещо яде умствените ни способности е напълно реално. Трудно запомняме собствения си телефонен номер. Когато са онлайн, читателите предпочитат кратки и опростени истории вместо дълги описателни словоизлияние. И почти всеки днес смята оставянето без смартфон за личен Армагедон.

Какво става всъщност ? Първо трябва да вземем под внимание факта, че този вид нервност по отношение на оръдията ни на труда не са нещо ново. През 370 г. пр.хр. Платон предупреждава, че гърците, които разчитат на писането, могат да потиснат работата на паметта си. Да ви звучи познато?

Истината е, че мозъците ни се променят, когато използваме смартфон или компютър, но те се променят също така когато използваме химикалка, отверка или който и да е друг предмет. Промяна има, когато косим трева, когато играем федербал или си готвим вечеря. Опитът и преживяванията постоянно моделират работата на мозъка. Затова въпросът не е дали технологиите ни променят, а как той се адаптира към днешният начин на живот, в който човек прекарва толкова време онлайн.

От научна гледна точка имаме да извървим още много път, докато получим ясни отговори. Поради тази причина ще представим няколко опити и примери в по-долните материали.

 

 

Призрачното позвъняване ?

Ориентирането – променят ли технологиите мозъка и използването на GPS ?

Реално ли е пристрастяването към интернет и трябва ли да се тревожим ?/

И влиянието на технологиите върху настроението ни !

Публикувано в Ежедневие Новини Спорт с етикети , , . Постоянна връзка.

4 отговора към Променят ли технологиите мозъците ни ?

  1. Pingback: Вниманието | Електронно списание

  2. Pingback: Технологиите и влиянието им върху нашето настроение | Електронно списание

  3. Pingback: Социалните умения и технологиите | Електронно списание

  4. Pingback: Четенето и технологиите | Електронно списание

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *