Вирусна инфекция при деца

Когато детето има остра респираторна инфекция, въпросът дали заболяването е причинено от вирус или бактерии, е от първостепенна важност. Има признаци, по които вие можете да различите острото респираторно заболяване, предизвикано от вирус, и от това предизвикано от бактерии.

Всички респираторни вирусни инфекции се отличават с кратък инкубационен период от един до пет дни. Така, че ако детето си е вкъщи и започне да се разболява, спомнете си кога за последно е било в детската градина и дали е контактувало с болни деца. След края на инкубационния период настъпват симптоми, характерни за заболяването, а организмът на детето все още не отговарят достойно на нашествието на вируса. Още в периода преди истинското разболяване можете да забележите, че детето е по капризно от обикновено, отпуснато е и вяло е или пък обратно – прекалено активно, появява се характерен блясък в очите. Ако детето е в кърмаческа възраст, като начало се променя сънят – не спи или спи твърде много.

Като правило острото респираторно вирусно заболяване има ярък старт: температурата се повишава до 38-39 градуса, детето може да се оплаква от главоболие, възможни са кашлица, хрема, болки в гърлото. Обикновено болестта продължава 5-7 дни и посещението при лекар е задължително. Важно е да помните, че след 3-5 дни състояние на вече почти оздрявялото дете може отново да се влоши. В някои случаи вирусите са способни да „привлекат“ и някоя вторична бактериална инфекция с всички произтичащи последствия от това.

Не започвайте самолечение с температуропонижаващи средства или с някой от рекламираните противовирусни препарати. Подобен „коктейл“ може само да замъгли картината на заболяването, но и да попречи на детският организъм качествено да отговори на вирусната инфекция.

Консултирайте се с педиатъра за дадено хомеопатично или противовирусно средство. Имайте предвид, че в повечето случаи детският организъм се справя сам с вирусната инфекция. За целта помогнете на имунната система да пребори вируса. Наблегнете на качеството на храната, нужната почивка на детето, чистия въздух. 

Публикувано в Детско здраве, Здраве с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *