Как да изградите детския имунитет
Имунната система на новородените е като мускулите им – тя трябва да се упражнява, за да изгради съпротивителните си сили. Затова не бързайте да „стерилизирате“ всичко в дома. Това, разбира се, не означава да занемарите хигиената – просто не се престарявайте. Ето какво се случва, щом микробите ви атакуват. Когато попаднат в тялото на детето, те бързо намират своя подслон в клетките му. Използват своите „домакини“, за да се размножават. Процесът на размножаване често е причина за смъртта на други групи клетки. Затова започват да се проявяват различни симптоми на заболяването като отпадналост, липсва на апетит и т.н. Ако „окупаторите“ се разположат в горната част на дихателната система, това води до появата на признаците на настинка – кашлица и хрема. Ако стигнат по надолу, могат да причинят дори пневмония. Микробите произлизат и различни токсини, също атакуват тялото и улесняват бактериалните инфекции.

Стимулирайте детската имунна система с подходящи храни:

Всеки организъм има нужда от Витамин Ц, а какъв по естествен начин от снабдяването на организма посредством пресните плодове и зеленчуци. Понижава риска от сърдечно съдови заболявания. Богати на този витамин са чевени чушки, боровинки, броколи, грейпфрут, домати. Морковите, картофите и прасковите са източник на бетакаротин – особено важен срещу бактериите. Друг важен витамин, който унищожава микробите, раковите клетки и е антиоксидант и помага развитието на клетките е витамин Е – той се съдържа предимно в ядки и бобови растения.
Риба и подправки – важна храна, заради Омега – 3 мастните киселини. Рибните мазнини подпомагат образуването на простагландини , които имат свойството да разширяват кръвоносните съдове. Полезните местни киселини се съдържат в нетлъсто месо, в подпраки като куркума, канела, джинджифил и в слънчогледовото олио.

Публикувано в Детско здраве, Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *