Да украсим празника необикновено

Предлагаме Ви практични идеи как да посрещнете Рождество Христово все едно сте в друга страна, без всъщност да се налага да мърдате от дома си. Необходимо е единствено въображение и декорация в духа на Коледа с елементи, характерни за съответното място и (не)традиционни цветове.

Ако сте носталгично или пък патриотично настроени това е идеалният момент да посрещнете празника така както е било в миналото. За украса на дома и празничната трапеза използвайте естествени материали: зебло, канап, шишарки, прежда, орехи, ябълки, люти чушки. Цветовете са землисти и добавете червено за акцент.

Вместо да опаковате подаръците в различни по размери кутии, пригответе торбички от зебло, канава или друга по груба материя. Ако сте по-сръчни украсете всяка с бродерии или изплетете на една кука подходящата декорация. Но ако не умеете да правите неща, достатъчно е да пришиете към торбичката клонка от елха и шишарка, за да я превърнете в специален подарък.

Какво би впечатлило един чужденец в България покрай празничните дни ?

Той ще се впечатли повече с традициите, които са свързани на Бъдни вечер. На трапезата се слагат нечетен брой постни ястия: пълнени чушки с боб, зелеви сърми, печена тиква, жито и постна питка с паричка, която в случая носи късмет на този на когото се падне. Първата хапка от тази питка се отделя и поставя на иконата на Богородица.
Колкото по малко декорация има на масата , толкова по добре. Ако разполагате с красива дървена маса, бихте могли да не използвате покривка, а да оставите дърво да „говори“. Светлият сервиз за хранене ще изпъкне красиво на този фон. Приборите увийте в салфетка, която сте изрязали от панама за бродиран, и ги привържете с канап. Няколко зелени клонки от шишарки и червени панделки са напълно достатъчни.

Публикувано в Хоби с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *