Каква е причината децата да боледуват често ?


В медицината за често боледуващи се считат децата в следните случаи: на възраст до 1 година, от 1 до 3 години, от 3 до 5 години. Понякога детето боледува не само често, но и продължително около и над две седмици. Острите респираторни заболявания се проявяват с хрема, зачервено гърло, кашлица, обща слабост, температура. При често боледуващите деца може да се наблюдава един от симптомите, който продължава дълго време – например постоянна кашлица или хрема. Има вируса, които протичат с повишаване температурата, като това не е признак за хронична инфекция. При често боледуващите деца се формира „порочен кръг“ на фона на отслабения имунитет и се разболяват от остро респираторно заболяване, които отслабват имунитета.
Причините за това са няколко и една от тях е най-честа и се нарича недоизлекуване. Това е така, защото често родителите решават, че след петият ден на лечението всичко е наред: детето няма хрема, температура, кашля по-малко, но нищо сериозно. И го връщат обратно в детската ясла или градина. В повечето случаи родителите не се замислят, че недоизлекуваното заболяване може да доведе до усложннения или дори до хронично състояние. По принцип след такова заболяване са нужни поне още 5-7 дни за пълно възстановяване на организма.
Друга причина е срещата с вируси и бактериални инфекции. При боледуване се създава имунитет към определения вид, но към друго заболяване не. Съществуват вируси, които могат да предизвикат друго респираторно заболяване. Имайте предвид, че когато детето започне отново да посещава детска градина то ще се срещне с нов видвирус и микроби. Логичен е въпроса, защо едни деца не се разболяват, а други не спират да годят по лекари ? Всичко зависи от това доколко ефективно работи имунната система.
Други причини, които допринасят за честото боледуване са слаб имунитет, състояние на нарушение на чревната микрофлора или дисбактериоза, алергия, глисти и не на последно място други заболявания на вътрешните органи, което от своя страна дава отражения върху имуноглобулина.
За да се избегнат частично честите заболявания е нужно да се правят закаляващи процедури, разходки на свеж въздух като не навличате детето с повече от необходимото дрехи, хигиенните навици трябва да се спазват. Качествено и балансирано хранене и валидно както за възрастни така и за деца, хомеопатия. Най-важно е когато забележите, че детето се разболява да го излекувате в къщи до край.

Публикувано в Детско здраве, Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *